Juratul de la "Arena leilor", DRAGOȘ ANASTASIU, despre cum să obții 1.000.000 €
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Muzeul Grigore Antipa, o oază de cunoaștere

Muzeul Grigore Antipa, o oază de cunoaștere

De: Eliza Popescu 23/08/2022 | 09:00

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este situat pe șoseaua Kiseleff din Capitală. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale, roci și etnografice. Clădirea muzeului este în prezent monument istoric și atrage din ce în ce mai mulți vizitatori.

Muzeul a fost înființat pe 3 noiembrie 1834, la inițiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, iar prima colecție de Istorie Naturală a fost expusă în cadrul „Museului Național din Bucuresci”. Banul Mihalache Ghica a dăruit muzeului, printre altele, o colecție de 150 de minerale, peste 210 cochilii de moluște, numeroase fosile și felurite animale naturalizate. Deși a fost conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituție mixtă, care adăpostește antichități, tablouri vechi și curiozități naturale.

Vezi și BISERICA STAVROPOLEOS. AFLĂ DETALIILE NEŞTIUTE DESPRE ISTORIA SA FASCINANTĂ

Muzeul Grigore Antipa a trecut printr-o serie de transformări și mutări

Trei ani mai târziu, un croat supus al imperiului habsburgic, Carol Wallenstein de Vella, a fost numit director al Muzeului, căruia bucureștenii îi spuneau Muzeul Sfântul Sava. În anul 1859, Colegiul Sfântul Sava a fost demolat, iar colecția s-a mutat în casele din vecinătate, cumpărate de Consiliul Școlilor. Un an mai târziu, Carlo Ferreratti, un italian originar din Sardinia, a fost numit director.

În anul 1864 muzeul s-a mutat din nou, în aripa stângă a Palatului Academiei. Un an mai târziu, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Regulamentul pentru Administrarea și Organizarea Muzeului de Istorie Naturală din Bucurelști, în care era prevăzut ca director să fie un profesor universitar.

Astfel, primul director, numit de Universitate în anul 1867, a fost Grigoriu Ștefănescu, profesor de geologie și paleontologie la Universitatea din București, în clădirea în care muzeul s-a mutat, din nou.

Cum spațiul muzeului era neîncăpător și personalul prea mic, piesele au rămas în lăzile expediate de Ilarie Mitrea până în anul 1894, atunci când le-a luat naturalistul Grigore Antipa. Colecția Mitrea este cea mai de preț donație primită de Muzeu în cursul celor peste 175 de ani de existență, chiar dacă de-a lungul timpului s-au pierdut aproximativ două treimi din cauza bombardamentului din anul 1944, a furtunilor și din cauza atacului insectelor dermofage.

În anul 1893, Grigore Antipa a devenit directorul muzeului pe care l-a condus timp de 51 de ani. După 1933, instituția i-a purtat și numele. Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice a închiriat casa Porumbacu din strada Polonă, în timp ce Grigore Antipa a întreprins o reorganizare radicală a muzeului și a creat o nouă secție, de Antropologie și etnografie.

Citește și CASA-MUZEU THEODOR AMAN. O OAZĂ DE ARTĂ ŞI FRUMUSEŢE ÎN CENTRUL CAPITALEI

Muzeul a fost afectat în urma cutremurelor din 1940 și 1977, dar și în anul 1944, când a fost lovit de bombardamentele americane, sovietice și germane

În anul 1903, Grigore Antipa i-a prezentat ministrului Dimitrie A Sturdza un memoriu prin care încerca să demonstreze necesitatea unei clădiri construite special pentru a adăposti un Muzeu de Istorie Naturală demn de o capitală a țării. Chiar dacă la acea vreme existau diverse dificultăți financiare, Consiliul de Miniștri a aprobat proiectul și suma necesară pentru ridicarea unei clădiri pe un teren de aproximativ 23.000 m2, situat la capătul Șoselei Kiseleff.

Clădirea a fost realizată de inginerul Mihail Rocco, după indicațiile lui Grigore Antipa, cu o frumoasă fațadă proiectată de arhitectul Grigore Cerchez, cu un fronton ornat cu sculpturi reprezentând Istoria Naturală și o acvilă de bronz deasupra.

Clădirea a fost terminată în anul 1906. După aranjarea colecțiilor și terminarea prezentărilor și dioramelor, noul Muzeu a fost inaugurat în prezența regelui Carol I și a familiei regale, precum și a mai multor miniștri, la data de 24 mai 1908. Astfel, au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprindea 4 diorame bio-geografice, printre primele realizate în lume și care, prin calitatea lor, au folosit drept model pentru multe alte muzee din România și de peste hotare.
Scheletul fosil de Dinoteriu descoperit de Grigoriu Ștefănescu, a fost adus aici în 1911.

Muzeul a fost afectat în urma cutremurului din 1940, iar în anul 1944 a fost lovit de bombardamentele americane, sovietice și germane. Tot în 1944, Grigore Antipa a încetat din viață, iar muzeul a fost închis publicului din cauza distrugerilor.

Vezi și MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN. AFLĂ LUCRURI PE CARE PUŢINI LE ŞTIAU DESPRE ACEASTĂ CLĂDIRE

Muzeul prezintă 3 zone de vizitare

Clădirea și colecțiile muzeului au fost deteriorate grav și în urma cutremurului din 4 martie 1977, însă datorită eforturilor personalului, muzeul a fost redeschis în toamna aceluiași an.

După numirea ca director al Muzeului a Dr. Dumitru Murariu (1988), pe lângă cercetarea ştiinţifică, s-a avut în vedere modernizarea evidenţei patrimoniului, ca şi diversificarea activităţilor cu publicul.

În 2008, Muzeul s-a închis din nou pentru încă o renovare a clădirii și o nouă reorganizare a conținutului, un șantier în decursul căruia vizita a devenit virtuală, prin intermediarul micilor ecrane ale computerelor și al site-ului instituției, iar muzeul s-a redeschis fizic în septembrie 2011.

Muzeul este organizat pe trei zone de vizitare: la demisol este zona „Biodiversitatea României”, la parter sunt prezentate ecosisteme de pe toată suprafața pământului, iar etajul este rezervat preistoriei și istoriei umane, etnologiei, mineralogiei, entomologiei și biologiei marine.

Vitrinele au fost regândite, iar monitoarele, butoanele interactive și ecranele tactile oferă un plus de informații și de imagini. Colecția muzeului a fost îmbogățită de cele 37 de obiecte donate de miliardarul român Gheorghe Iaciu, iar unul dintre obiectele donate a fost chiar un cap de elefant naturalizat.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Cum arată Brigitte Pastramă după ce a dispărut din showbiz. Nu o recunoaște nimeni: și-a topit acidul din buze și nu mai are extensii
Cum arată Brigitte Pastramă după ce a dispărut din showbiz. Nu o recunoaște nimeni: și-a...
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii...
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul,...
Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”
Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este...
VIDEO Umilință pentru armata lui Putin. Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă și este în mâinile ucrainenilor (presă)
VIDEO Umilință pentru armata lui Putin. Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă...
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis oameni întreaga zi”
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis...
Cât ulei trebuie să consume o mașină?
Cât ulei trebuie să consume o mașină?
Primele imagini de la nunta Monicăi Bârlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Cine au fost vedetele invitate la marele eveniment | VIDEO
Primele imagini de la nunta Monicăi Bârlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Cine au fost vedetele invitate...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
Oana Roman nu înțelege persoanele care sunt invidioase pe cele înstărite:
Oana Roman nu înțelege persoanele care sunt invidioase pe cele înstărite: "Îi vedem pe alții...
Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din
Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au...
A murit strivit între fiare, la 11 ani, după ce a mers cu tatăl său să-i arate cum conduce TIR-ul. Filmul accidentului cumplit de pe Autostrada Soarelui
A murit strivit între fiare, la 11 ani, după ce a mers cu tatăl său să-i...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Noua actualizare Samsung blochează telefoanele Galaxy. Modele vizate
Noua actualizare Samsung blochează telefoanele Galaxy. Modele vizate
PISICA supraviețuitoare de pe Titanic! „Am văzut-o cum își SALVA puii...
PISICA supraviețuitoare de pe Titanic! „Am văzut-o cum își SALVA puii...
Ce nu s-a văzut la nunta Lorei cu Ionuț Ghenu! Detaliile care stârnit un val de reacții pe Internet: „Am plâns, dar...”
Ce nu s-a văzut la nunta Lorei cu Ionuț Ghenu! Detaliile care stârnit un val...
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns...
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei...
UE schimbă legea. NU se mai vinde. Se aplică obligatoriu din 30 decembrie și în România
UE schimbă legea. NU se mai vinde. Se aplică obligatoriu din 30 decembrie și în...
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu...
Competiția ce provoacă liceenii din București să dezvolte jocuri video
Competiția ce provoacă liceenii din București să dezvolte jocuri video
„Declaraţia îndrăzneaţă” a Prinţesei Kate la revenirea sa în viaţa publică
„Declaraţia îndrăzneaţă” a Prinţesei Kate la revenirea sa în viaţa publică
Fiica lui Bruce Willis e devastată! A venit anunțul cumplit despre marele actor
Fiica lui Bruce Willis e devastată! A venit anunțul cumplit despre marele actor
Cea mai bună metodă ca să scapi de molii. E ieftină și eficientă
Cea mai bună metodă ca să scapi de molii. E ieftină și eficientă
Este oficial. Digi RCS-RDS România a făcut anunțul începutului de octombrie
Este oficial. Digi RCS-RDS România a făcut anunțul începutului de octombrie
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul...
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta...
Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical
Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce...
Cât timp ar trebui să stai la duș, de fapt. Greșeala pe care o fac mulți, de asta apar aceste probleme
Cât timp ar trebui să stai la duș, de fapt. Greșeala pe care o fac...
Meteorologii Accuweather anunță o vreme surprinzătoare de Crăciun și Revelion în București și în celelalte orașe din România. Pe ce dată vin zăpezile în decembrie
Meteorologii Accuweather anunță o vreme surprinzătoare de Crăciun și Revelion în București și în celelalte...
Schimbare radicală de situație. Alexandru Ciucu vrea să se împace cu Alina Sorescu: „Părinții ar trebui să rămână împreună”
Schimbare radicală de situație. Alexandru Ciucu vrea să se împace cu Alina Sorescu: „Părinții ar...
×